Wijnoogst, handgeplukte druiven
Onze Franse vrienden in de Gard vroegen of we zin hadden om tijdens een vakantie in Anduze te komen kijken naar de aan de gang zijnde wijnoogst.
De vader, een 92 jaar oude ‘patriarch’, bezit in Boisset-et-Gaujac een aantal kleinschalige wijngaarden van verschillende druivenrassen. Enkele van die velden worden nog met de hand geplukt. De oudere wijngaarden waar de ranken op korte afstanden van elkaar staan zijn niet geschikt voor machinale oogst. De machinale oogst is trouwens vrij belastend voor de tere druiven.
Onder het scherp toeziende oog van de zeer kranige man wordt er met gans de familie dagenlang hard doorgewerkt bij een temperatuur dikwijls boven 30 graden om alles tijdig naar de plaatselijke cave coopérative in Saint-Christol-lès-Alès te brengen voor verwerking.
In een klein zwart/wit fotoalbum wil ik hulde brengen aan deze bijna nostalgische ‘Vendange à la main’.
Met dank aan onze goede vrienden, de ganse familie Granier-Chambron.